Rekvalifikační kurz studené kuchyně

 

Mgr. Marcela Šuráňová

REKVALIFIKAČNÍ KURZ STUDENÉ KUCHYNĚ PRO PRACOVNÍ ČINNOST: PRACOVNÍK VE STUDENÉ KUCHYNI NA SOU VALAŠSKÉ KLOBOUKY
 

„ Zažil jsem mnohá neobvyklá setkání,
   většina z nich byla s neobvyklými pokrmy.“

Ve dnech 3.– 6. 4. 2017 probíhal na naší  škole kurz studené kuchyně pod vedením Mistra kuchaře Vladimíra Picky. Pan Picka získal řadu ocenění, např. zlatou a stříbrnou medaili   Gastroprag   1990, bronzovou medaili z Olympiády kuchařů v Berlíně, v roce 1996 založil vlastní kuchařské studio – první v ČR, celkové vítězství v mezinárodní soutěži Warth 1997. Je nositelem zlaté medaile M.D. Retigové 2003, členem hodnotitelských komisí národních soutěží kuchařů aj. Z hlediska zajištění dobré kvality pokrmů spolupracuje s dodavateli: Vitana (koření, marinády, sterilovaná zelenina, želatina), Monini (kvalitní olivové oleje, RIO mare – tuňák, pasty, Valfrutta (rajčata a rajčatové produkty), NOWACO, Brick (kvalitní sýry, paštiky a čerstvé listové těsto.

Studená kuchyně je kreativní, elegantní a ideální pro vytváření zážitkové gastronomie. Je královnou všech kuchařských směrů.

Kurzu se zúčastnilo celkem 15 osob, většinou to byli žáci naší školy oboru Kuchař – číšník,  a  i 2 dámy z řad veřejnosti:  paní  Štěpánka Fojtíková z Brumova – Bylnice a paní Dagmar Pešková z Bojkovic.

Vzdělávací program obsahoval tyto tematické celky:
Kuchařské suroviny ve studené kuchyni
Příprava základních výrobků studené kuchyně
Příprava speciálních výrobků studené kuchyně
Aranžmá a dekorace slavnostních mís

První den po slavnostním zahájení a vzájemném představení pan Mistr účastníky seznámil s celým programem a začal teoretickou částí. Poté všem názorně předvedl přípravu máslových pěn, ochucených másel a připravovali jsme obložené chlebíčky, kanapky, chuťovky a fingerfoody. 

Druhý den začal míchanými a skládanými saláty (kuřecí, matejsový, těstovinový, Valdorf, z mořských plodů, luštěninový, zeleninový s balkánským sýrem, bulharský, krabí, tzatziki, listový s tuňákem) a také  plněnými vejci. V teoretické části jsme se dozvěděli, co jsou barchetky (podklady ze slaného těsta určené k plnění – taštičky, košíčky, lodičky, kusovky (jednoporcové výrobky), teriny (druh paštiky ve formě).

Třetí den byl náročnější – výrobky v aspiku a ze sýrů, plněná zelenina a ovoce a masové výrobky (rolády a galantiny z kuřete, štrasburská kachna, složité rybí výrobky). Mistr předvedl vykosťování kuřete a kachny a všichni ve dvojicích si sami vyzkoušeli vykosťování kuřete a přípravu fáší na plnění rolád a galantin. Odpoledne si účastníci napsali písemný test a vylosovali si výrobky, které museli připravit jako odbornou část závěrečných zkoušek na závěrečný raut.
Každý den jsme si odnášeli výtvory, které si ten den nachystali domů na ukázku a ochutnávku rodičům.

Čtvrtý den jsme měli možnost vidět názornou ukázku přípravy suši a také si sami vyzkoušet jeho přípravu.  Jedna dvojice účastníků si tento pokrm vylosovala jako praktický závěrečný úkol. Dále jsme pracovali na výsledné podobě výrobků, na aranžmá a dekoraci slavnostních mís. Nechyběl dekorovaný krocan a humr.

Museli jsme taktéž připravit a prostřít ve školní jídelně rautový stůl a vše připravit na 14.30 hodin, kde byly vystaveny všechny mísy a výrobky a byli pozváni rodiče a známí účastníků.

Kurz byl ukončen poděkováním a závěrečným proslovem pana ředitele Mgr. P. Jaroše a pana Mistra V. Picky. Účastníkům byly slavnostně předány certifikáty.

Závěrem jen dodat, byly to čtyři krásné dny nápadů, kreativity a moderní kuchyně. Myslím si, že i přesto, že si museli účastníci tento kurz zaplatit, byli všichni nadmíru spokojeni a unešeni, co vše za necelý týden viděli a dokázali sami vytvořit.

Mgr. Marcela Šuráňová


Reakce rodičů na Kurz studené kuchyně

18.04.17

Milena Mlčúchová

Vážený pane řediteli,


     předem svého emailu Vás srdečně zdravím, a omlouvám se, že píšu se zpožděním, ale byla jsem nemocná. Chtěla bych Vám velmi poděkovat za úžasný projekt, který proběhl na Vaší škole, a to za kurz studené kuchyně, kterou vedl pan Mistr kuchař Picka. Děkuji Vám, že jste ochotně poskytl prostory a umožnil paní učitelce Mgr. Marcele Šuráňové tento kurz uskutečnit. Myslím, že to byl od ní opravdu velmi dobrý nápad, a také náročný úkol, kterého se zhostila  velmi zodpovědně, a prokázala tak velké organizační i pedagogické schopnosti.

     Já i můj partner jsme oba dva bývalí žáci Vaší školy, ale takovouto akci opravdu nepamatujeme. Náš syn, žák prvního ročníku - oboru Kuchař- číšník, byl velmi nadšený z celého kurzu, a my, po skvělém závěrečném rautu, také. Viděli a ochutnali jsme věci, které jsme opravdu ještě nikdy nejedli a také už asi nebudeme mít možnost jíst. Byl to koncert elegance servírování a desítek chutí. Byli jsme  velmi nadšeni. Nemluvě o obrovském přínosu pro naše děti, které jejich obor jistě po této zkušenosti začal bavit ještě víc, a také je skvělé, že získaly osvědčení, které jim jistě bude přínosem v hledání zaměstnání po ukončení studia.

      Tímto Vám tedy ještě jednou děkuji, vyřiďte prosím naše poděkování také p. učitelce Mgr .Šuráňové. Gastronomie je velmi náročný obor, a studená kuchyně k němu patří a taktéž vyučující na profesionální úrovni.

     Závěrem Vám přeji mnoho úspěchů ve Vaší náročné práci, a mnoho studentů do budoucna.
  
     Se srdečným pozdravem

                                                                    Milena Mlčúchová

 

Poděkování

18.04.17

Jarka Mikesková

Vážený pane řediteli,

chci  vám touto cestou poděkovat za skvělý kurz studené kuchyně, který na vaší škole probíhal v minulém týdnu pod vedením mistra kuchaře pana Picka a který organizovala vaše mistrová paní Marcela Šuráňová. Byl to skvělý gastronomický zážitek. Nejen pro ty, kteří se kurzu zúčastnili, ale také pro ty, kteří přišli ve čtvrtek ochutnávat :-). Je skvělé, že se snažíte žákům nabízet zážitky a poučení i nad rámec základních učebních osnov. Jsem ráda, že se můj syn rozhodl pro toto odborné učiliště.

Přeji vám i vašim spolupracovníkům chuť a elán do dalších pracovních i  mimopracovních aktivit

Jarka Mikesková