Novinky

Domácí zabijačka – vepřové hody na naší škole

19.12.17

Mgr. Marcela Šuráňová, Mgr. Tereza Bělašková, Bc. Libor Kostka

K zimnímu období u nás na Valašsku neodmyslitelně patří tradice domácích zabijaček. V rámci ŠVP, kde je zařazen celek vepřové maso – domácí zabijačka, jsem se rozhodla tuto náročnou akci na naší škole uskutečnit společně s panem řezníkem a se žáky 1. ročníku oboru Kuchař-číšník.
Přípravy začaly již několik týdnů dopředu, a to domluvením pana řezníka, objednávkou masa, vnitřností a krve, zajištěním ostatních surovin, domluvením nádobí, náčiní a kotle v naší školní kuchyni. 
V pondělí jsme se pustili do práce, uvařili jsme kroupy, loupali cibuli a česnek.  
Samotná akce se uskutečnila v úterý 12. 12. 2017 v naší cvičné kuchyňce. V ranních hodinách přijel pan řezník Anders a kuchař Ivan, společně jsme dali vařit celkem 20 ks zadních kolen a nožiček do kotle. Poté oba mistři začali čistit hlavy, které se následně společně s vnitřnostmi a kůžemi uvařily. V průběhu dopoledne se škvařilo sádlo, na kterém se později smažila cibulka do jelítek. Vaření trvalo poměrně dlouho, a abychom se nenudili, připravovali jsme maso na domácí klobásky a masovo-játrové paštiky. Paštika se naplnila do zavařovacích sklenic a dala se péct do lázně do trouby na 2 hodiny. Po celý den se linula neskutečná vůně a sliny se všem jen sbíhaly.
Kolem 12. hodiny bylo maso uvařené a mohlo se začít s přípravou zabijačkových výrobků. Po částečném vychladnutí se maso obralo od kostí a začalo krájení. Nejdříve se připravovala tlačenka, potom se mlelo maso na jitrničky a chystaly střeva, která velmi pečlivě připravil náš žák Dalibor a taky jitrnice i jelítka plnil. Postupně se všechny výrobky krátce povařily a daly vychladnout. Nakonec se do vývaru zavařily kroupy s krví a polévka se dochutila.
Pak nás čekal úklid celého pracoviště a mytí všech velkých nádob, hrnců, mis, apod.
Tato akce byla velmi náročná a věřím, že si žáci z tohoto dne odnesli spoustu odborných znalostí, které se sice učí v teorii, ale co člověk vidí na vlastní oči a zároveň si to může osahat, očichat, ochutnat je určitě daleko důležitější, než když to jen poslouchá ve školní lavici.
A na závěr patří velké poděkování především pánům: řezníkovi Andersovi z Nevšové a panu kuchaři Ivanovi ze Zlína za jejich celodenní namáhavou práci a za odborná slůvka a rady, které v průběhu celého dne žákům poskytovali. Taktéž děkuji vedení školy za umožnění této gastronomické akce, vedoucí školní kuchyně paní Naňákové, všem kuchařkách za pomoc před i při akci a žákům 1. ročníku. 
Absolutním mistrem kuchařem se stal žák Dalibor Anders, jemu, ale také ostatním spolužákům, předal pan ředitel diplom a upomínkové předměty následující den.
Jak se nám celý den dařilo, si můžete prohlédnout v přiložené fotodokumentaci. 
 

Mgr. Marcela Šuráňová, Mgr. Tereza Bělašková, Bc. Libor Kostka

Nová maturita

Střední odborné učiliště
Valašské Klobouky

Brumovská 456
766 01

Telefon:
Spojovatelka: +420 577 006 451
E-mail: souvk@souvk.cz
Podatelna: podatelna@souvk.cz