Novinky

A ŽE SE KUCHAŘÍCI 1. ROČNÍKU NA ODBORNÉM VÝCVIKU OPRAVDU NENUDÍ…

12.10.17

Mgr. Marcela Šuráňová

Žáci 1. ročníku vykonávají OV ve cvičných kuchyňkách na SOU. Každý den si připravují pokrmy, které si musí nejenom uvařit, dochutit, ale taky ochutnat a sníst. Učí se hospodárnosti a správného využití všech surovin. Denně platí částku 35,- Kč, ve které se skrývá svačinka, polévka, hlavní chod a někdy i moučník. Sestavit týdenní jídelníček v uvedené finanční částce není vůbec jednoduché.
Každý týden se snažím, aby si žáci vyzkoušeli něco neobvyklého, s čím se určitě nesetkají na odloučených pracovištích, které budou absolvovat od 2. pololetí prvního ročníku až do konce 3. ročníku.
Zatím se žáci naučili základům přípravy jednoduchých polévek, ale zkusili si upéct pravý domácí chléb, či vyškvařit sádlo.  Škvarky jsme použili do plněných bramborových knedlíků se zelím a sádlo každodenně spotřebujeme na výrobu pokrmů. Taktéž nebylo jednoduché udělat výborný domácí houskový knedlík, nebo kynuté knedlíky s povidly a osmaženou strouhankou. 
A k oboru Kuchař – číšník patří nejenom příprava pokrmů, ale i základy obsluhy. Žáci se vzájemně obsluhují, komunikují a postupně získávají základy jednoduché obsluhy.  Provádějí  debaras (sklízení použitého inventáře) a nakonec úklid pracoviště.
 

Mgr. Marcela Šuráňová


 

Nová maturita

Střední odborné učiliště
Valašské Klobouky

Brumovská 456
766 01

Telefon:
Spojovatelka: +420 577 006 451
E-mail: souvk@souvk.cz
Podatelna: podatelna@souvk.cz